Padomju tālās darbības aviācijas triecienos sagrautā Rēzeknes Tautas pils. 1944. gada aprīlis. Foto: Latvijas Kara muzejs.

2024. gada 18. maijā, plkst. 17.00 Brīvvalsts dārgumu namā Rēzeknē, Krasta ielā 35 notiks ekspertu diskusija “Rēzekne. 1944: vēsture un atmiņa”. Diskusijas mērķis ir tuvāk apzināt un izvērtēt 1944. gada aprīlī notikušās Rēzeknes bombardēšanas sekas un ietekmi uz vietējo kultūrvēsturisko mantojumu, debatēt par izmaiņām pēckara un mūsdienu atcerē, kā arī veicināt dialogu starp dažādām atmiņu kultūrām par nereti jūtīgiem Latvijas vēstures jautājumiem.

Šogad aprit 80 gadu kopš Otrā pasaules kara notikumiem, kas nesa būtiskus zaudējumus Latvijai, tās iedzīvotājiem un gadsimtu gaitā veidotajām kultūras un materiālajām vērtībām. Tāpat kā šobrīd Krievijas raķešu triecienos cieš Ukrainas pilsētas un apdzīvotas vietas, 1944. gadā par kaujas lauku kļuva vairākas Latvijas pilsētas. PSRS stratēģiskās bombardēšanas uzlidojumos un padomju – vācu armiju sadursmēs ievērojami cieta arī Rēzekne, kas 1944. gada aprīlī un maijā piedzīvoja vismaz 10 PSRS aviācijas triecienus, bet jūlija beigās cieta no Vācijas karaspēka veiktās stratēģisko objektu spridzināšanas. Tā rezultātā Rēzekne zaudēja gandrīz 100 civiliedzīvotāju dzīvību, vismaz 70 procentu vēsturiskās apbūves, bet vairāki tūkstoši rēzekniešu bija spiesti atstāt dzimto pilsētu.

Par šiem notikumiem un to vietu sabiedrības kolektīvajā atmiņā un valsts atmiņu politikā diskutēs Latvijas Universitātes (LU) Latvijas vēstures institūta vadošais pētnieks Dr. hist. Uldis Neiburgs, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas viesprofesore Dr. philol. Ilga Šuplinska, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieks Valdis Kuzmins, Latvijas Kara muzeja vēsturnieks Jānis Tomaševskis, domnīcas Creative Museum vadītāja, muzeoloģe Ineta Zelča Sīmansone un Rēzeknes Zaļās Sinagogas kurators Voldemārs Ivdris. Diskusiju vadīs LU Filozofijas un socioloģijas vadošais pētnieks Dr. sc.comm. Mārtiņš Kaprāns.

Domu apmaiņā aicināti piedalīties humanitāro un sociālo zinātņu, nevalstisko organizāciju, masu mediju un citu sfēru pārstāvji, kas iesaistīti vēstures izpētē un komunikācijā. Diskusija ir organizēta sadarbībā ar valsts pētījumu programmas (VPP) projektu “Latvijas 20.–21. gadsimta vēsture: sociālā morfoģenēze, mantojums un izaicinājumi” (Nr. VPP-IZM-Vēsture-2023/1-0003), Latvijas Okupācijas muzeja projektu “Pierādījumos balstītas informācijas par Latvijas vēstures notikumiem popularizēšana” un Rēzeknes Brīvvalsts dārgumu namu. 

Plkst. 19.00 ieplānota ceļojošās brīvdabas izstādes “1944 – kara lauzums Latvijas pilsētainavā” atklāšana ar tās autoru un Rēzeknes pašvaldības pārstāvju līdzdalību. Izstādē vizuāli saistošā veidā izstāstīts padomju aviācijas uzlidojumos un Vācijas-PSRS karadarbībā visvairāk cietušo Latvijas pilsētu – Rēzeknes, Gulbenes, Jelgavas, Bauskas, Valmieras un Rīgas – nopostīšanas stāsts, ar vēsturiskām atsaucēm un mūsdienu kontekstu parādot, kā pilsētu arhitektūra un veidols kara rezultātā nereti mainījies teju līdz nepazīšanai. Izstāde atgādina par kara postošo ietekmi uz visām sabiedrības dzīves jomām, akcentē nepieciešamību sargāt Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu un apzināties visaptverošas valsts aizsardzības nozīmi. Izstāde, kas veidota LU Latvijas vēstures institūtā realizētā VPP projekta ietvaros, sadarbībā ar Rīgas Domi un Latvijas Kara muzeju, Rēzeknes pilskalna apkārtnē būs skatāma līdz 9. jūnijam.

Dalīties