Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūts ir saņēmis Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) finansiālu atbalstu starptautiskās vasaras skolas “Latvija Eiropas kultūru krustcelēs: vēsture un mūsdienīgums” rīkošanai. Vasaras skola notiks no 2024. gada 27. jūnija līdz 6. jūlijam Rīgā un Liepājā, pasākuma organizators ir LU Latvijas vēstures institūts, bet sadarbības partneris ir Liepājas Universitāte.

2024. gadā apritēs 20 gadi kopš Latvija kļuva par Eiropas Savienības dalībvalsti, tāpēc vasaras skola tiks organizēta, lai uzsvērtu Latvijas un Eiropas mijiedarbību, vienlaicīgi akcentējot unikālo Latvijas kultūras un vēstures mantojumu, tādējādi atdzīvinot Latvijas Republikas Satversmes preambulā ietverto atziņu par Latvijas piederību Eiropas kultūrtelpai. Skolas programmā tiks iekļauti arī jautājumi par Latvijas un Ukrainas vēstures un kultūras mijiedarbību.

Skolas laikā notiks lekcijas, semināri un diskusijas par:

  • vēsturiskiem un kultūras procesiem Eiropā/Ukrainā un to ietekmi uz notikumiem Latvijā, kā arī uz Latvijas reģionu kultūrvēsturisko attīstību;
  • latviešu diasporas aktivitāti Eiropā un Ukrainā;
  • ievērojamo eiropiešu aktivitātēm Latvijā;
  • Latvijas vēstures jautājumiem Eiropas un Ukrainas historiogrāfijā;
  • vēstures un kultūras pētījumu pieredzi Latvijā, Eiropā, Ukrainā un pasaulē.

Iespēja pieteikties dalībai un saņemt Latvijas valsts stipendiju ir ārvalstu maģistra un doktora studiju programmu studējošajiem, ka arī akadēmiskajam personālam. Stipendijas apmērs ir 1000 EUR, tā ir paredzēta izdevumu segšanai, piedaloties vasaras skolā (dzīvošana, ēdināšana, mācību materiālu un kultūras pasākumu nodrošināšana). Ceļa izdevumus, ieskaitot vīzu nodevas, dalībnieks sedz no personīgajiem līdzekļiem.

Lai pieteiktos dalībai vasaras skolā un stipendijas saņemšanai, nepieciešams līdz 01.04.2024. nosūtīt pieteikumu, Curriculum Vitae un motivācijas vēstuli uz tatjana.bogdanovica@lu.lv.

Valstu saraksts, kuru studējošie, akadēmiskais personāls var pretendēt uz stipendiju: ASV, Austrija, Azerbaidžāna, Beļģija (Valonijas-Briseles federācija), Bulgārija, Čehija, Dienvidkoreja, Ēģiptes Arābu Republika, Francija, Gruzija, Horvātija, Igaunija, Indonēzija, Islande, Itālija, Izraēla, Japāna, Kazahstāna, Kipra, Kirgizstāna, Ķīnas Tautas Republika, Meksika, Moldova, Mongolija, Peru, Polija, Slovākija, Somija, Spānija, Šveice, Tadžikistāna, Turcija, Turkmenistāna, Ukraina, Ungārija, Uzbekistāna, Vācija, Vjetnama, Namībija, Senegāla, Etiopija, Gvineja – Bisava, Fidži.

Vasaras skolā aicinām piedalīties arī Latvijas izglītības un zinātnes iestāžu studentus un akadēmisko personālu. Lai piedalītos, jāiesniedz pieteikums, rakstot e-pastu uz augstāk minēto e-pasta adresi.

Dalīties